Asylsøkerne sørger med Norge

Asylsøkerne sørger med Norge

Fredag 22. juli var dagen som forandret Norge. Landet som i mange år har utstrålt trygghet og fred, ble plutselig og uten forvarsel, rammet av terror; landet som tar imot tusenvis av asylsøkere som flykter fra terror og krig, ble angrepet på det mest ondskapsfulle. Bilder av ødeleggelser, kaos og blod i Oslo og Utøya har rystet hele befolkningen, og ikke minst asylsøkere på mottak i hele landet.

Beboere på mottak sørger med hele Norge. Ikke lenge etter at nyhetene om bombingen av regjeringskvartalet og skytingen på Utøya ble kjent, kontak-tet de ansatte på mottakene til Link AS asylsøkerne for å informere om det som hadde skjedd. Stemningen blant beboerne var preget av forvirring og usikkerhet: "Hvem kunne ha gjort dette?" "Hvorfor blir regjeringsbygningen bombet og uskyldige drept?".

De aller fleste asylsøkerne her i landet har flyktet fra krig, økonomiske vanskeligheter eller andre utfordringer i hjemlandet. Norge er sett på som ly; men nå blir de vitner til at terror har ingen grenser.

"Først kom sjokket, og så redselen for hva slags konsekvenser dette ville ha for landet. Blir det store forandringer i Norge, eller er det bare et én gangs tilfelle ?", spør en somalisk asylsøker. "I likhet med alle, har vi fulgt med på nyhetene, og vi gråt sammen med det norske folket. Norge har ikke fortjent dette", sier han.

Tidlig på lørdagsmorgenen står asylsøkerne og hele Norge opp til sjokk-nyheten om at minst 80 personer har blitt drept av en etnisk norsk mann. Bilder og skrekkhistorier fra åstedet viser etter hvert grusomheten og forferdeligheten fra fredag; et resultat av én manns horrible handlinger.

De ansatte hadde tett kontakt med asylsøkerne i helga og oppdaterte dem kontinuerlig. Alle er rystet, alle sørger. Rundt ti eritreiske beboere samlet seg i Volda på lørdags ettermiddag for å se på nyhetene. De er forskrekket over det de ser og hører på. Andre sitter rundt bordet ute i solen og diskuterer norsk politikk.

Ei afghansk jente på 16 år sier at noen av hennes norske klassekamerater kjenner flere ungdommer som har vært på Utøya. Hun synes det er tragisk, og sier noe vi alle er enige i: "Norske ungdommer er så hyggelige; de er Norges framtid. Det er urettferdig å drepe uskyldige, og denne morderen må fengsles for alltid", hun tar en liten pause, ser rundt seg og hvisker: "Vi alle er bare så lettet for at han ikke er muslim".

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK