Gode og dårlige dager på asylmottaket

De fleste er enige i at det er spennende å jobbe på et asylmottak. Det dreier seg om å møte mange forskjellige kulturer, ulike typer folk og fascinerende tradisjoner. Dagene er aldri like, og man treffer nye mennesker og lærer hele tiden noe nytt om andre land.

Når et mottak samler rundt 130 beboere som kommer fra 17 ulike nasjonaliteter, er ingen dager like. Forholdet mellom de ansatte på mottaket og asylsøkerne blir også nødvendigvis ganske nært. Man må selvfølgelig være profesjonell og jobbe etter retningslinjene, men man må samtidig være vennlig med og tilgjengelig for asylsøkerne.

På mottaket i Volda er det alltid mye latter og god stemning. Det er nesten uforståelig at asylsøkerne som kommer fra vanskelige forhold, likevel greier å være i godt humør og å spre positivitet på mottaket. Aktivitetene som arrangeres bidrar også til at forholdet og stemningen mellom de ansatte og beboerne er gode.

Det er likevel ikke alltid bare flott og positivt på et mottak, og det finnes dager når man gruer seg til å gå på jobb. Uttransportering er en realitet man må leve med når man jobber på et mottak; noen må dra tilbake. Folk som man har lært å kjenne må ut av landet, selv om de ikke vil.

Det er et kjent faktum at over halvparten av asylsøkerne som kommer til Norge får avslag, og da må de returneres til hjemlandet. Slik er det og man må forholde seg til det. Det er likevel mye enklere når man snakker i teorien enn når det dreier seg om Muhammed fra Afghanistan eller Layla fra Irak. Da er personene ikke bare et tall eller statistikk lenger. Det er folk med følelser og drømmer og ikke minst - en sterk historie.

De fleste som jobber på et mottak vet også at det er lite man kan gjøre for å hjelpe folk som må ut av landet. Uansett hvor mye man forbereder seg er det alltid vanskelig å ta farvel. Men man må være profesjonell og gjøre jobben på den beste måten.

For noen dager siden ble en familie med fem små barn som har bodd på mottaket i mer enn et halvt år uttransportert. De var "Dublinere" (folk som søkte asyl i et annet land før de kom til Norge), så det var forventet at de skulle ut av landet. Det er hjerteskjærende �� se et barn gå gjennom en uttransportering; i svært ung alder må de oppleve noe ekstremt vanskelig. Hva skjer med dem videre? Kommer de til å klare seg? Uttransporteringen skjer, og man blir sittende igjen med ubesvarte spørsmål og mange tunge tanker.

Men neste dag må man jo være i godt humør igjen, for det er fortsatt asylsøkere igjen på mottaket som kommer smilende på kontoret, og sprer positivitet og godt humør. Og da må man bare smile tilbake og være takknemlig for at man tross alt har en av landets mest spennende jobber.

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK