Hareid EMA mottak i storbyen Bergen

Hareid EMA mottak i storbyen Bergen

Det er mye som skal læres, men det å skulle ta heisen for første gang kan virkelig by på utfordringer. Det å ta heisen fremfor å gå trapper var stort nok i seg selv. Det å trykke på knapp som tar deg til rett etasje, og ikke knapp for antall personer i heis, var grei læring å få med segJ
 
Vi rigget oss to netter inn på Edvard Grieg Quality hotell, like ved flyplassen. To netter på hotell med gratis Wifi, frokost, gode senger-med eget bad på rom er nok det som huskes best fra turen.
 
Ellers besøkte vi KODE Bergen, et kunstmuseum der vi ble guidet gjennom utstillingen Drømmedryss. En utstilling om drømmer, som ikke har noen grenser for fantasi, der det å sveve fra himmel og opp til havet er mulig. Hvordan sette ord og tanker på drømmer gjennom tekst og bilder. Et av rommene var svart med «luft gulv», skumle malerier og figurer. Mens guiden snakker om mørke drømmer, og spør hvordan de oppfatter rommet, var svaret enkelt. «Dette er normalt for meg om natten.» Noe flere av guttene sa seg enig i. Etterpå var vi på verkstedet der de konstruerte drømmer via trykk-maleri. De mest skeptiske og motvillig var igjen de som ble mest engasjert.
 
Veien gikk videre til Espeland fangeleir. En leir der tyskerne hadde fanger under 2. verdens krig. Her fikk vi omvisning og informasjon om krigen, dagen da tyskerne invaderte Bergen via sjøveien, og om fangeleiren og fangene her. At en mann på 94 år kunne fortelle om sine opplevelser under krigen, gjorde det mer interessant. Etter en lang dag med mye informasjon, bilkjøring og prat var det stemning for å dra i svømmebasseng og felles mat.
 
Det var på forhånd gitt tydelig beskjed om at den som ikke møter til avtalt tid blir frakjørt. Som sagt så gjort, og tre gutter måtte selv komme seg fra hotellet til Indre Arna der vi hadde siste dag med opplegg. 30 minutter etter avtalt tid og mye purringer, var grensen for snillisme over. Med bil og retningssans, en ukomplisert tur på ca. 30 min. Med buss, by-bane og tog, og uten retningssans-noe mer komplisert. Når guttene på telefon forstod hvem som hadde mest grunn til å være misfornøyd med hvem, hev de seg rundt og kom frem i tide, før hjemreisen.
 
På Arna Sogelag i Ådnatun var det omvisning av 100 år gamle hus, skole, og redskaper. Ved synet av gamle og rustne redskaper på om lag 100 år, kunne guttene informere om er de samme redskaper som i dag brukes i Afghanistan. Inne i skolebygget fikk de blant annet høre om riset og spanskrøret, og om jenter som ikke fikk gå på skole. En av våre ansatte, fra Afghanistan demonstrerte riset, på en av guttene-dette ble mottatt med fatning, og frivillig. Løkkeskrift med blekk og penn var en fin test på hvordan det står til med fin-motorikken. At kvinner hadde med seg kiste med sine verdisaker på bryllupsdagen, er fortsatt tradisjon på landsbygden i Afghanistan, kunne guttene fortelle.
 
Bilene ble igjen fylt opp av ungdommer, musikk, søvn, mye popkorn, og en veldig masete 3- åring. På tide å komme seg hjem til mottaket. 

bergen2

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK