Juletider i Volda

Juletider i Volda

For noen handler jul om å være sammen med familien, spise god ribbe, kanskje pinnekjøtt hvis du er heldig og bor på Vestlandet, drikke akevitt, og avslutte kvelden med en god, norsk dessert.

Tirsdag denne uka har mottaket i Volda markert jul på et annet vis, en måte som passer for folk fra ulike nasjonaliteter, religioner og land. Vi kalte arrangementet for "desemberfest"; en slags avslutningsfest for året som har gått. God mat, musikk og framføringer var en del av programmet, og beboerne trivdes ved å kunne samles uformelt sammen med de ansatte og med hverandre. Juletreet sto selvsagt midt i lokalet, og var en stor attraksjon for både store og små.

Når kvelden fortsatt er på sitt beste, og folk ser ut til å ha det gøy, setter jeg meg ned og observerer: Er det ikke fantastisk å se at folk smiler? Det er som om de har lagt igjen sine problemer, frustrasjoner og bekymringer hjemme før de dro på julefesten. Nå er det fest, nå skal det være moro!

En av våre beboere var ganske lei seg bare for et par dager siden; han har vært i Norge i snart to år, og har ikke hørt noe fra UDI ennå. Han er frustrert, og vil bare låse seg inne og gråte. I dag er han her på festen, og han smiler bredt, spiser mye og er i strålende humør.

Hverdagen på jobb er preget av stort sett positive hendelser, synes jeg. Av og til dukker det opp utfordrende situasjoner, men de fleste beboerne ser ut til å ha det bra. Dette gj��r det mye enklere å arrangere en fest.

For noen dager sider gikk jeg en tur sammen med en norsk venninne, som hadde følgende ønsker for jul: Pusse opp kjøkkenet, kjøpe en iPhone, kanskje ferie i januar til et varmt land. Neste dag kommer en syrisk asylsøker til meg på kontoret, og jeg spør henne: Hva er dine ønsker til jul? Hun svarer uten å tenke: - Etter at jeg har fått opphold, vil jeg ha et nytt hus og en stor, ny bil.

Jeg får bekreftelse hver eneste dag at asylsøkere er akkurat som oss alle: De har samme drømmer og samme ønsker. De "daglige" ønskene må settes på vent inntil den største drømmen har blitt en virkelighet: Å få en sjanse i Vesten, et nytt liv og nye muligheter.

Tilbake på festen: Mine vandrende tanker blir avbrutt av en hyggelig fyr fra Afghanistan som skuffet sier: Vi bor på Vestlandet, og jeg hadde gledet meg til i kveld for å kunne endelig spise Pinnekjøtt! Hvorfor i all verden serverer dere kyllingcurry og ris på julefesten??

Nemlig: Vi er like, veldig like. God jul til alle!

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK