La oss leke krig

Det er helg, og sola har endelig vist seg over Sunnmøres høye fjell. Voldas asylsøkerbarn har lenge gledet seg til å kaste genserne og støvlene, og bytte dem med sommerklær. Nå, uten regnklær, ser de plutselig mindre norske ut, men er likevel like glad som norske barn for at det er fint vær. Sykkelen og fotballen er tatt ut, og barna skynder seg til nærmeste fotballstadion for å spille. Stemningen er god, og barn fra ulike land leker fredelig sammen. Kampen er spennende, og det ser ut til at de to litt eldre barna fra Afghanistan slår det andre laget som består av kurdere og kongolesere.

Plutselig dukker det opp to blonde, norske gutter på fire år på stadion, og vil leke med asylbarna. Fotball eller sykkeltur er absolutt ikke interessant; de to norske barna vil heller leke krig! Ironisk nok er asylbarna skeptiske til forslaget, og bestemmer seg for å fortsette å spille fotball. To jenter er likevel lei av å tape for de store guttene, og velger å leke krig med de to norske guttene.

"Angrep", "boom, boom"! Krigen er i gang, og de to norske guttene er i full gang med skyting og bombardering. Slagsmålet foregår på trampolinen, og de to jentene på ti år lar guttene vinne.

Som observatør, lurer jeg: hadde situasjonen vært annerledes dersom det var asylbarna som tok initiativ til krigsleken, og de norske barna lå der "bevisstløse" ? Ville det hele ha blitt sett på som like uskyldig ? Norske barn lærer at den gode vinner over den slemme til slutt, så når de leker krig vil konsekvensene jo alltid være positive. I motsetning til dem lever asylbarna en annen realitet, der den gode taper for den slemme og sterke. De opplever kanskje at familien blir kastet ut av huset, mora blir voldtatt, og broren drept. Den ekte krigen lærer dem en annen realitet, der rettferdighet ikke alltid råder til slutt.

Å leke krig kan være litt vrient, på grunn av ulike forutsetninger. Likevel ser det ut til at uansett hvor de kommer fra, skjønner barna reglene i krigsleken. Den slemme taper, og den snille vinner. Så enkelt er det.

Tilbake til trampolinekrigen: Slagsmålet blir nå avsluttet, og de to norske barna vil nå hjem til en harmonisk ettermiddag og en realitet der den gode og snille alltid kommer til å vinne. Asyljentene drar hjem til en hverdag preget av en litt annerledes realitet, men forhåpentligvis en som en dag vil ha en lignende slutt.

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK