Studietur til Det hellige land

Studietur til Det hellige land

- Dette er en studietur alle kommer til å huske, sier André Eiksund, mottaksleder i Volda. Han mener videre at turen har gitt gruppen ny kunnskap om de politiske, religiøse og kulturelle motsetningene i regionen. En av de ansatte ved Volda mottak kommer opprinnelig fra Israel, og tilhører den palestinske minoriteten i landet. Hun ble født i Galilea, og bodde i Jerusalem i fem år før hun flyttet til Norge. Hun stod også bak planleggingen og gjennomføringen av studieturen.

Jerusalem, gammel og ny

Gruppen på fjorten personer ankom først til Tel-aviv. Derfra reiste de til Jerusalem og ble der i tre dager. Programmet under studieturen inneholdt blant annet møte med NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold, The New York Times journalisten i Midtøsten Stephen Farrell, og besøk på Yad Vashem, Holocaust museet i Jerusalem. Besøket på Yad Vashem museet var sterkt; vi hadde en totimers guidet tour, der vi lærte mer om Holocaust og om andre verdenskrig. Etter besøket på Yad Vashem møtte gruppen en representant fra Betselem, en israelsk menneskerettighetsorganisasjon som dokumenterer menneskerettighetsbrudd i de okkuperte palestinske områdene. André Eiksund mener turen var en stor suksess, og alle har hatt glede av både å lære om konflikten i Midtøsten, religion og den spesielle situasjonen i Jerusalem. I tillegg til å få ny og viktig kunnskap, besøkte vi Gravkirken, Klagemuren og Klippemusk��en. Jerusalem er delt inn i to veldig ulike deler: Den gamle og nye byen. Det er kun én gate som skiller mellom de to, noe som gjør inntrykket av denne kontrasten enda større, sier Eiksund.

Vestbredden: Muren, bosettinger og flyktningsleire

Etter dagene i Jerusalem gikk turen videre til Vestbredden der de møtte den tidligere palestinske informasjonsministeren Dr. Mustafa Barghouti. Han er en av grunnleggerne til motstandsbevegelsen "The Non-Violence Resistance Movement". Motstandsbevegelsen har som mål å bekjempe den israelske okkupasjonen uten vold; boikott av israelske varer og mye informasjonsvirksomhet er blant virkemidlene. Barghouti ble nominert til Nobels fredspris i 2010. I tillegg til et nyttig og lærerikt møte med Barghouti, besøkte gruppen flyktningsleire, så Muren som skiller Israel og de palestinske områder, og opplevde ulovlige bosettinger på palestinsk jord.

Olivenplukking i Galilea

Størstedelen av de palestinske innbyggerne Israel, som utgjør om lag 20 % av landets befolkning, bor nord i landet, i øvre og nedre Galilea. Det etniske og religiøse mangfoldet i området er stort og Galilea er preget av en miks av byer og landsbyer der innbyggerne tilhører en eller flere ulike grupper. De viktigste er muslimer, kristne, drusere og j��der. Studieturen kunne ikke avsluttes uten å delta på olivenhøst. Familien til vår ansatte fra området eier olivengård og plukker oliven hver høst; i tillegg til å lage såpe og god oliven til mat, lager familien olivenolje av svært god kvalitet. Å eie olivengård og lage egen olivenolje er for palestinere av sentimental betydning. Gruppen fikk oppleve hvor sterk forbindelsen til landet i Det hellige land er. Olivenplukkingen var en opplevelse. Det å stå på stigen og plukke oliven i en 30 år gammel olivengård er bare ekstraordinært. Gruppen klarte å plukke ca. 500 kilo med oliven, det er nok olivenolje for et helt år. Alle som deltok på olivenplukking vil få en flaske med nypresset olivenolje som gave.

Oppsummeringsmøte

I tilegg til å være lærerik, har studieturen også bidratt til at de ansatte på begge mottakene ble bedre kjent med hverandre. Dette mener begge mottakslederne er med på å gjøre samarbeidet mellom mottakene enda sterkere i framtiden. Gruppen skal om ikke så lenge møtes for å oppsummere studieturen og utveksle erfaringer og minner. Bilder blir nok en viktig del av møtet, der alle vil mimre over en uforglemmelig og spennende studietur.

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK