Utetrening i all slags vær i Volda

Utetrening i all slags vær i Volda

Andreas studerer idrett og holder på med en bacheloroppgave med fokus på betydningen av fysisk aktivitet hos asylsøkere. Tre dager i uka, fra februar i år og frem til sommeren har han derfor invitert beboere på mottaket i Volda til en god, tradisjonell utetrening med jogging og styrke som hovedinnhold.

Treningslede
Målet med prosjektet er at deltagerne skal oppleve glede og mestring gjennom fysisk trening i samspill med andre ute i friluft. Andreas vil at hver enkelt deltager skal ha en positiv opplevelse, og derfor får alle utfordringer ut i fra sitt fysiske nivå. Kanskje det er derfor det er så høyt oppmøte. Opp mot 25 personer har deltatt på treningene, og mange kvinner har deltatt.
Regn og snø, sideveis vind og mørke stopper ikke en ivrig gjeng fra å ha utetrening. Treningene blir gjennomført uansett vær. Noen ganger i solskinn, andre ganger i minusgrader og snø. Klær kan være en utfordring, da ikke alle asylsøkerne har egnet yttertøy for ruskevær. Derfor har Andreas og andre frivilligere skaffet treningstøy fra forsvaret og andre privatpersoner til de som har deltatt.
 
Endring av holdninger
Abdirashid fra Somalia er en som har vært ivrig deltager. – Disse treningene har fått meg til å skjønne at det går an å trene selv om det er snø. Andreas har hjulpet oss til å ikke være redd for været, sier Abdirashid med et smil om munnen. «Norge er kaldt, men når man er i aktivitet ute så merker man det ikke»
Store smil, latter og idrettsglede preger treningene. Beboerne er flinke til å oppmuntre hverandre, og mange av øvelsene innebærer samarbeid. Kvinner og menn fra ulike nasjonaliteter møter opp hver gang. Folk fra Sudan, Eritrea, Syria, Somalia og Norge er representert. «Det er ikke så mange andre arenaer utenom aktiviteter der vi sosialiserer med de fra andre land, selv om noen bor i samme hus», sier Abdirashid. «Så dette er viktig»
 
Det er ikke bare trening som er i fokus, men det har også blitt snakket om treningskultur og felleskap. «Han lærer oss god moral», forteller Abdirashid. For å ha mulighet til å bruke fotballbanen de bruker til treningene, så måtte de bidra med dugnadsarbeid. Så en hjalp de til med å rigge til halldans i Voldahallen, en vinn-vinn situasjon for alle parter.

Planen var det opplegget bare skulle vare i seks uker, men ettersom det var så populært vil det være treninger helt frem til sommerferien.

utetrening2   utetrening3

 
 

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK