Volda mottak feirer våren

Volda mottak feirer våren

Regnværet i Volda gir ingen tegn på at det er vår, heller ikke de hvite fjell-toppene. Vår i Norge kommer formelt ikke før i april, og praktisk kanskje kommer den så sent som i mai. Det har likevel vært stor feiring av våren ved Volda mottak allerede i slutten av mars; Norouz feires av blant andre kurdere og afghanere over hele verden. Ordet Norouz betyr "Ny dag", og dagen har ingen religiøs betydning for kurdere og afghanere; den er kun en kulturell og kanskje også åndelig feiring av lys og vår. For iranere er dette den viktigste høytiden, og er også en markering av det nye året, etter den persiske kalenderen.

På mottaket arrangerer vi hyppig hjemlandsfokus-dager, der beboere fra hver nasjon får mulighet til å presentere sitt land/verdensdel. I slike arrangement har beboerne selv ansvaret for planleggingen og gjennom-føringen av programmet. Mottaket stiller opp med praktisk hjelp, og hver nasjon får en sum som brukes til å kjøpe mat, drikke og annet som de har lyst til å dele med oss andre. I slike arrangement skal det være fokus på kulturer og tradisjoner.

Det er mars, og Norouz - våren - er kommet. Afghanerne og kurderne ved mottaket har organisert sammenkomsten. Festen skal snart begynne, og våre afghanske menn er i gang med å bake de siste Naan brødene. Det er mye mat som står på bordet, og alle vet at budsjettet fra mottaket ikke dekker all maten som står der. Nei, det stemmer: I tillegg til summen de fikk, bidro hver afghansk beboer med penger "for å gjøre det til en skikkelig fest". Kjenner du afghanere godt nok, vil du vite at de ikke går for en middels bra middag når de inviterer til fest. Dagen skal være uforglemmelig for alle, sier de. Og de har rett: Ikledd de fineste tradisjonelle klærne, står afghanerne i festlokalet, smilende og stolte. I hjørnet har de dekket et lite bord som inneholder flere gjenstander: Quraan - muslimenes hellige bok - en levende fisk, et speil, krydder, malte egg, frukt og grønnsaker, og diverse kaker og nøtter. Alt som står på bordet begynner med bokstav "S", eller "sin" som de kaller det på persisk, og symboliserer noe. Det lille hjørnet får plutselig en spirituell kraft, og blir fort en attraksjon for alle på festen. Både afghanerne og kurderne forklarer stolt hva disse elementene på bordet symboliserer.

Å kunne presentere sitt eget hjemland og egne tradisjoner betyr mye for beboerne, og vi ser at slike arrangement er blitt en stor suksess. Det handler ikke bare om å dele matretter og historier, men også å kunne fokusere på det positive med hjemlandet, på det gode og vakre med kulturen. Dette gir kanskje perspektiv på hva man har valgt å ofre, og på hva slags alternativ man likevel har.

Festen er i gang: Selv om kurdere fra ulike land feirer Norouz på en litt annerledes måte, er det ingen hinder for at kurderne fra Syria, Iran og Irak står ved siden av hverandre i en rekke for å danse Dabka. Fort er afghanere og arabere med, og Dabka-linjen vokser. Rytmen er ikke alltid like koordinert, men det gjør det enda mer sjarmerende å se på. Fantastisk å observere at landegrenser, språk og konflikter forsvinner og blir uviktige under en enkel dans. Damene følger etter med en flott feminin dans som gjør at salen blir full av heftig applaus.

Inne i lokalet har stemningen vært påvirket av en flott og sjelden vår. Dagen var rik med nyttig informasjon, interessante taler og fantastisk god mat. Etter en slik fest sitter man igjen med en følelse av at mange kulturer fortsetter å ha stort fokus på de spirituelle og åndelige verdiene, i motsetning til vestens kanskje litt mer materialistiske karakter. Inspirerte, går vi hjem for å bemerke at det faktisk regner ute og fjeltoppene fortsatt er hvite. Vår-boblen varte kanskje ikke så lenge, men lenge nok til å lære om en kulturell feiring full av symboler og spennende innhold.

 
 
Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK