Mamma Helen - en husmor sin betydning i EMA mottak

Mamma Helen - en husmor sin betydning i EMA mottak

Det er godt at ikke alle ansatte har «formelle» oppgaver knyttet direkte opp mot ungdommer, men som likevel er der ungdommer er - hele tiden. Det gir en helt annen nærhet, tilnærming og omsorg, og det er ikke uten grunn at ungdommene kaller husmor for «mamma Helen». Hun oppdager ungdom som sitter apatisk og eller nedfor på sengekanten. Hun setter fra seg vaskeutstyret, og setter seg på sengekanten sammen med de.

Noen ganger blir hun sittende lenge, og holder rundt de. Noen ganger lytter hun, det er alt fra savn, sorg, sinne, urettferdighet, rådløse og usikkerheten på fremtiden.

Av og til er det savnet etter en spesiell lillebror og fortellinger om hva de gjorde sammen, hvordan de lekte, lurte foreldrene, etc. Smil kommer frem mens de forteller ivrig- helt frem til det siste synet de har av denne lillebroren. Da mor ropte til ungdom at han må springe, «hopp ut og spring, du må forsvinne!» Dette mens denne lillebroren griner hysterisk fra der han sitter under en benk, eller fra morens armer.

«Alt jeg ønsker er at mamma skal vite at jeg ikke er død, men jeg vet ikke hvor de er!»

Hun hører om tanker og usikkerhet i forhold til videre flukt til Europa. Ungodm som drøfter med seg selv, hvilket land som vil være best. Om ansatte på mottaket gir rett informasjon eller om «alle andre» er de som har rett. Om hvordan de ikke vil miste kontakten med enkelte ansatte, om det kan være sjans å få opphold i et annet land eller ikke.

Av og til er det ikke så mye de har å si, men de er sulten og ikke mer penger. Da henter hun en skive, smører noe enkelt pålegg og serverer ungdommen på rommet, sammen med en kopp varm melk og en dash honning i.

Vi hører i gangene ungdommer som babler i vei på sitt språk og noe om «mamma- Helen". Det beste er når Rahimi overhører guttene, og plutselig begynner å le, pga det de sier om henne.

Vi hører de når de kommuniserer på norsk til hverandre:

«I dag mamma Helen er sint, du må vaske best, gå gå gå gå.»

«Jeg fikk te av mamma Helen i går.»

«Bare spør- mamma Helen, hun vet alt.»

«Ikke si til mamma Helen, da hun bare sint.»  

Det er viktig å få frem betydningen og viktigheten av ansatte som daglig møter ungdommer "der de er." Det er her ungdom føler ektehet i omsorgen. 

Styreleder:
Morten Jørgensen
jorgensen@linkmottak.no
+ 47 95 94 09 95
73 18 61 00
61 16 24 60
70 00 96 90
45 96 89 73
69 89 90 40
47 93 84 00
47 87 60 60
48 84 93 00
Daglig leder:
Hallstein Saunes
hallstein@linkmottak.no
+ 47 48 89 85 48
LINK AS
Postboks 527
4665 Kristiansand

ORG.NR. 880 403 982
Følg oss
KONTAKT DRIFTSOPERATØR
Vi støtter
KONTAKT VÅRE MOTTAK